Hlíva máčková je dřevokazná houba, jejíž popularita stále roste. Platí pro ni beze zbytku všechny dietetické a léčivé vlastnosti popsané obecně u dřevokazných hub. Pěstování hlív je poměrně jednoduché a zvládne ho téměř každý. Také potřeby pro pěstování jsou pro většinu pěstitelů snadno dostupné. Proto se hlíva těší velikému zájmu amatérských pěstitelů. Výnosy hlívy dosahují 10-30 % hmotnosti substrátu a výhodou pěstování je, že hlíva netrpí chorobami plodnic.
Použití:
Plodnice hlívy královské je možné použít ve všech úpravách v jakých se houby obecně používají. Klobouky lze smažit jako přírodní a obalované řízky a drobně nakrájené třeně lze použít pod maso, k dušení, do polévek , omáček i karbanátků. Hlíva máčková je velmi vhodná ke sterilizaci na kyselo se zeleninou a následné použití do salátů. Velkou výhodou je, že hlíva se při sterilizaci nešlemuje.
Svojí lahodnou chutí a tvarem se výrazně liší od ostatních hlív a vysloužila si tím název „King oyster“ – hlíva královská. Zatímco u hlívy ústřičné se používá pouze klobouk u hlívy královské se zpracovává celá plodnice, jejíž struktura výrazně připomíná hřib, a též po tepelném zpracování neovlivní barvu pokrmu. Je oblíbená v klasické italské i asijské kuchyni. V letním období ji můžeme i grilovat. Grilovanými plátky se mohou dozdobovat hotové pokrmy, jako těstoviny, rizota nebo saláty. Z pohledu české kuchyně lze obecně říci, že ji můžeme použít tam, kde bychom použili hřib smrkový. Lze ji smažit, dusit i grilovat.
TIP – Houbové řízky s tatarkou a brambůrkem: Hlívu podélně nakrájejte na 0,5cm plátky a obalte v klasickém trojobalu jako hříbek a osmažte. Podávejte s tatarkou a vařeným bramborem. Dobrou chuť.