Příprava hub shiitake

Můžeme ji použít samostatně místo masa nebo jako přídavek do všech masitých pokrmů. Zvlášt výtečná je její kombinace s kuřecím, králičím a rybím masem. Upravovat ji můžeme  všemi tradičními způsoby, tedy dusit, smažit, zapékat, fritovat, grilovat a případně i udit. Při dušení houby podléváme jen minimálně, aby vynikla jejich jedinečná chuť.

Kromě dušení lze houby připravit i v mikrovlnné a horkovzdušné troubě, a dále zpracovávat mnoha rozmanitými způsoby. Buď zcela jednoduše na cibulce s vejci jako klasickou smaženici nebo dušené (do salátů s rajčaty, hlávkovým salátem či zelím). Pomocí dalších libovolných přísad vytvoříme směs na těstoviny či toasty, výborná je do polévek, zapékaných zeleninových pokrmů a ve smetanové omáčce.

Smažit lze shiitake buď přírodně, ochucené pouze kmínem a solí, nebo obalované jako řízky. Na grilu je můžeme potírat například směsí oleje, česneku, soli a citronové šťávy.

Pokud používáme sušené houby, je třeba nechat je před další úpravou nabobtnat ve vařící vodě. Pro přípravu asijských specialit doporučujeme sušené houby shiitake předem naložit do sójové omáčky zředěné trochou vody.

Hotové pokrmy je možné uchovávat v chladu a opětovně ohřívat, čerstvé houby lze skladovat až dva týdny při teplotě od 1 do 5°C.

 

 

X

Přihlášení

Zapoměli jste heslo?
zašleme vám nové na vaši
emailovou adresu