Recepty
Shiitaké sushi
Sushi buď milujete, nebo ne. ... Během let se sushi stalo občasnou a velmi oblíbenou součástí našeho jídelníčku. Houby Shiitaké jsou v této pochutině nevídaným zážitkem a zpestřením pro naše chuťové buňky.
POTŘEBNÉ INGREDIENCE
sushi rýže
velká mrkev
čerstvé houby shitaké
sojová omáčka
wasabi
japonský zázvor
Nálev na rýži:
4 PL rýžového octa
2 PL cukru
1 ČL soli
POSTUP PŘÍPRAVY
Na sushi běžně používáme čerstvého nebo uzeného lososa, krabí tyčinky, dobré konzervované sardinky nebo i čerstvého tuňáka, okurku, papriku, avokádo, listový špenát,ale v kombinasi mrkev a shiitake je opravdu výjimečné. Samozřejmě wasabi, sójovou omáčku a japonský zázvor nemůžou chybět. Začínáme...
Dáme povařit v lehce osolené vodě na tenké hranolky nakrájenou mrkev, jen pár minut do poloměkka. Změklou mrkev z vařící vody vyjměte a na chvíli dáme povařit hlavičky hub asi 3 – 5 minut. Poté hlavičky nakrájíme na plátky.
Dobrou sushi rýži z japonské nebo korejské prodejny před vaření řádně několikrát propláchneme a uvaříme.
Zatímco se nám rýže vaří, připravíme nálev na ochucení. Po uvaření rýži vyndáme do široké mísy promícháme s nálevem a necháme zchladnout.
Připravíme si řasu a bambusovou podložku.
Na podložku dáváme řasu hladkou stranou dolů. Na řasu poklademe v tenké vrstvě rýži. Na vzdálenější straně necháme 2 cm volné, poslouží k přilepení. Na bližší stranu dáme náplň a pomocí podložky zamotáme a lehce přimáčkneme. Volný konec řasy namočíme vodou a domotáme úplně. Hotové válečky odložíme bokem na prkénko.
Ostrým nožem rolky nakrájíme na asi 7 – 8 kousků . Nůž mezi jednotlivým krájením opláchneme vodou, aby tolik nelepil. Nakrájené rolky servírujeme na talíři spolu se sojovou omáčkou, wasabi, zázvorem. Wasabi můžeme rozmíchat v mističce se sójovkou. Japonský nakládaný zázvor se jí mezi jednotlivými sousty jako chuťový restartér.