Shiitaké sushi

 

sushi shiitake
 

Sushi buď milujete, nebo ne. Během let se sushi stalo občasnou a velmi oblíbenou součástí našeho jídelníčku. Houby Shiitaké jsou v této pochutině nevídaným zážitkem a zpestřením pro naše chuťové buňky.

 

Doba přípravy: 90 minut
Náročnost: Střední
Počet porcí: 3-4

 
POTŘEBNÉ INGREDIENCE
350 g sushi rýže
1 velká mrkev
200 g čerstvé houby shitaké
sojová omáčka
wasabi
japonský zázvor
 

Nálev na rýži:

4 PL rýžového octa
2 PL cukru
1 ČL soli

 

 

POSTUP PŘÍPRAVY

1)

Na sushi běžně používáme čerstvého nebo uzeného lososa, krabí tyčinky, dobré konzervované sardinky nebo i čerstvého tuňáka, okurku, papriku, avokádo, listový špenát,ale v kombinasi  mrkev a shiitake je opravdu výjimečné. Samozřejmě wasabi, sójovou omáčku a japonský zázvor nemůžou chybět. Začínáme...

2)

Dáme povařit v lehce osolené vodě na tenké hranolky nakrájenou mrkev, jen pár minut do poloměkka. Změklou mrkev z vařící vody vyjměte a na chvíli dáme  povařit hlavičky hub  asi 3 – 5 minut. Poté hlavičky nakrájíme na plátky.

3)

Dobrou sushi rýži z japonské nebo korejské prodejny  před vaření řádně několikrát propláchneme a uvaříme.   
Zatímco se nám rýže vaří, připravíme nálev na ochucení. Po uvaření rýži vyndáme do široké mísy promícháme s nálevem  a necháme zchladnout.

4)

Připravíme si řasu a  bambusovou podložku. Na podložku dáváme řasu hladkou stranou dolů. Na řasu poklademe v tenké vrstvě rýži. Na vzdálenější straně necháme  2 cm volné, poslouží k přilepení. Na bližší stranu dáme náplň a  pomocí podložky zamotáme a lehce přimáčkneme. Volný konec řasy namočíme vodou a domotáme úplně. Hotové válečky odložíme  bokem na prkénko.
 

5)

Ostrým nožem rolky nakrájíme na asi 7 – 8 kousků . Nůž mezi jednotlivým krájením opláchneme vodou, aby tolik nelepil. Nakrájené rolky servírujeme na talíři spolu se sojovou omáčkou, wasabi, zázvorem. Wasabi můžeme rozmíchat v mističce se sójovkou. Japonský nakládaný zázvor se jí mezi jednotlivými sousty jako chuťový restartér.