Články a recepty

Certifikát účinných látek

Certifikát účinných látek

 

Ke skutečné kvalitě a účinnosti  našich houbových preparátu dokládame graf znázorňující zjištění hodnoty polysacharidu /betaglukanu /pomocí enzymového setu Megazyme "β-Glucan (Yeast & Mushroom) Assay Kit", což je postup podle mezinárodních standardů. Test byl proveden na světově uznávané katedře polysacharidů při VŠCHT Praha a prokazuje jedny z nejvyšších naměřených hodnot, které dokládaji použití správně vypěstovaných hub a hlavně jejich šetrné zpracování.

graf glucaneva sber

Shiitaké sushi

Shiitaké sushi

 

sushi shiitake
 

Sushi buď milujete, nebo ne. Během let se sushi stalo občasnou a velmi oblíbenou součástí našeho jídelníčku. Houby Shiitaké jsou v této pochutině nevídaným zážitkem a zpestřením pro naše chuťové buňky.

 

Doba přípravy: 90 minut
Náročnost: Střední
Počet porcí: 3-4

 
POTŘEBNÉ INGREDIENCE
350 g sushi rýže
1 velká mrkev
200 g čerstvé houby shitaké
sojová omáčka
wasabi
japonský zázvor
suš. česnek
máslo
sůl
 

Nálev na rýži:

4 PL rýžového octa
2 PL cukru
1 ČL soli

 

 

POSTUP PŘÍPRAVY

1)

Na sushi běžně používáme čerstvého nebo uzeného lososa, krabí tyčinky, dobré konzervované sardinky nebo i čerstvého tuňáka, okurku, papriku, avokádo, listový špenát,ale v kombinasi  mrkev a shiitake je opravdu výjimečné. Samozřejmě wasabi, sójovou omáčku a japonský zázvor nemůžou chybět. Začínáme...

2)

Dáme povařit v lehce osolené vodě na tenké hranolky nakrájenou mrkev, jen pár minut do poloměkka. Změklou mrkev z vařící vody vyjměte. Hlavičky hub nakrájíme na 3-5 mm široké plátky, které na tuku restujeme do měkka. Lehce dochutíme solí, česnekem a zjemnéíme máslem.

3)

Dobrou sushi rýži z japonské nebo korejské prodejny  před vařením řádně několikrát propláchneme a uvaříme.   
Zatímco se nám rýže vaří, připravíme nálev na ochucení. Po uvaření rýži vyndáme do široké mísy promícháme s nálevem  a necháme zchladnout.

4)

Připravíme si řasu a  bambusovou podložku. Na podložku dáváme řasu hladkou stranou dolů. Na řasu poklademe v tenké vrstvě rýži. Na vzdálenější straně necháme  2 cm volné, poslouží k přilepení. Na bližší stranu dáme náplň a  pomocí podložky zamotáme a lehce přimáčkneme. Volný konec řasy namočíme vodou a domotáme úplně. Hotové válečky odložíme  bokem na prkénko.
 

5)

Ostrým nožem rolky nakrájíme na asi 7 – 8 kousků . Nůž mezi jednotlivým krájením opláchneme vodou, aby tolik nelepil. Nakrájené rolky servírujeme na talíři spolu se sojovou omáčkou, wasabi, zázvorem. Wasabi můžeme rozmíchat v mističce v sojové omáčce. Japonský nakládaný zázvor se jí mezi jednotlivými sousty jako chuťový restartér.

 

 
Maminčino kuře s Shiitaké

Maminčino kuře s Shiitaké

 

mamincinokure
 

Bezkonkurenční maminčino kuře. Houby Shiitaké svou aromatickou chutí dodají jídlu nezaměnitelnou výraznou chuť. Výborné, rychlé a jednoduché hlavní jídlo.

 

Doba přípravy: 1,5 hodiny
Náročnost: Lehká
Počet porcí: 4

 
POTŘEBNÉ INGREDIENCE
4 ks kuřecích čtvrtek nebo 1 celé kuře
500 g hub Shiitaké

1 l kuřecího vývaru
60 g másla
1 balení těstovin
sůl, pepř, tuk

 

 

POSTUP PŘÍPRAVY

1)  Kuřecí čtvrtky řádně omyjeme a osolíme, krátce orestujeme na pánvi s troškou tuku. Dáme do pekáče, podlijeme  částí kuřecího vývaru, nasypeme očištěné, nakrájené houby Shiitaké a poklademe plátky másla. Pečeme v předehřáté troubě do růžova  na 200-220°C. V průběhu pečení podléváme vývarem, aby bylo dost sosu.
 
2) Mezitím uvaříme sáček těstovin (široké nudle, mušle nebo vřetena).
 
3) Když jsou kuřecí čtvrtky dopečené, vyndáme je z pekáče. V pekáči promícháme uvařené těstoviny  se sosem a Shiitaké. Necháme chvilku nasáknout sosem.
 
4) Servírujeme na talíř spolu s kuřecími čtvrtkami nebo maso obereme, nakrájíme a vmícháme do již hotových  těstovin se Shiitaké.  Můžeme podávat se zeleninovým  salátem (okurkový, rajčatový atd.).

 

 
Masové kuličky s houbami Shiitaké a sýrem

Masové kuličky s houbami Shiitaké a sýrem

 

 

Výborné masové kuličky s  houbami Shiitaké. Skvělé a rychlé hlavní jídlo.

 

Doba přípravy: 1 hodinu
Náročnost: Lehká
Počet porcí: 4

 
POTŘEBNÉ INGREDIENCE
500 g mletého vepřového masa
100 g strouhaného sýra
100 g dušených hub Shiiitaké
1 vejce
1 lžíce hladké mouky
1 lžička kari koření 
pepř, sůl, strouhanka na obalení, olej na smažení

 

 

POSTUP PŘÍPRAVY

Mleté maso promícháme se strouhaným sýrem, podušenými houbami Shiitaké, vejcem, moukou a ochutíme kari kořením, pepřem a solí. Ze vzniklé hmoty tvoříme kuličky o velikosti asi 3 cm. Kuličky obalíme ve strouhance a usmažíme na pánvi v oleji. Podáváme s vařeným bramborem a tatarskou omáčkou.