Články a recepty

Certifikát účinných látek

Certifikát účinných látek

 

Ke skutečné kvalitě a účinnosti  našich houbových preparátu dokládame graf znázorňující zjištění hodnoty polysacharidu /betaglukanu /pomocí enzymového setu Megazyme "β-Glucan (Yeast & Mushroom) Assay Kit", což je postup podle mezinárodních standardů. Test byl proveden na světově uznávané katedře polysacharidů při VŠCHT Praha a prokazuje jedny z nejvyšších naměřených hodnot, které dokládaji použití správně vypěstovaných hub a hlavně jejich šetrné zpracování.

graf glucaneva sber

Shiitaké sushi

Shiitaké sushi

 

sushi shiitake
 

Sushi buď milujete, nebo ne. Během let se sushi stalo občasnou a velmi oblíbenou součástí našeho jídelníčku. Houby Shiitaké jsou v této pochutině nevídaným zážitkem a zpestřením pro naše chuťové buňky.

 

Doba přípravy: 90 minut
Náročnost: Střední
Počet porcí: 3-4

 
POTŘEBNÉ INGREDIENCE
350 g sushi rýže
1 velká mrkev
200 g čerstvé houby shitaké
sojová omáčka
wasabi
japonský zázvor
 

Nálev na rýži:

4 PL rýžového octa
2 PL cukru
1 ČL soli

 

 

POSTUP PŘÍPRAVY

1)

Na sushi běžně používáme čerstvého nebo uzeného lososa, krabí tyčinky, dobré konzervované sardinky nebo i čerstvého tuňáka, okurku, papriku, avokádo, listový špenát,ale v kombinasi  mrkev a shiitake je opravdu výjimečné. Samozřejmě wasabi, sójovou omáčku a japonský zázvor nemůžou chybět. Začínáme...

2)

Dáme povařit v lehce osolené vodě na tenké hranolky nakrájenou mrkev, jen pár minut do poloměkka. Změklou mrkev z vařící vody vyjměte a na chvíli dáme  povařit hlavičky hub  asi 3 – 5 minut. Poté hlavičky nakrájíme na plátky.

3)

Dobrou sushi rýži z japonské nebo korejské prodejny  před vaření řádně několikrát propláchneme a uvaříme.   
Zatímco se nám rýže vaří, připravíme nálev na ochucení. Po uvaření rýži vyndáme do široké mísy promícháme s nálevem  a necháme zchladnout.

4)

Připravíme si řasu a  bambusovou podložku. Na podložku dáváme řasu hladkou stranou dolů. Na řasu poklademe v tenké vrstvě rýži. Na vzdálenější straně necháme  2 cm volné, poslouží k přilepení. Na bližší stranu dáme náplň a  pomocí podložky zamotáme a lehce přimáčkneme. Volný konec řasy namočíme vodou a domotáme úplně. Hotové válečky odložíme  bokem na prkénko.
 

5)

Ostrým nožem rolky nakrájíme na asi 7 – 8 kousků . Nůž mezi jednotlivým krájením opláchneme vodou, aby tolik nelepil. Nakrájené rolky servírujeme na talíři spolu se sojovou omáčkou, wasabi, zázvorem. Wasabi můžeme rozmíchat v mističce se sójovkou. Japonský nakládaný zázvor se jí mezi jednotlivými sousty jako chuťový restartér.

 

 
Maminčino kuře s Shiitaké

Maminčino kuře s Shiitaké

 

mamincinokure
 

Bezkonkurenční maminčino kuře. Houby Shiitaké svou aromatickou chutí dodají jídlu nezaměnitelnou výraznou chuť. Výborné, rychlé a jednoduché hlavní jídlo.

 

Doba přípravy: 1,5 hodiny
Náročnost: Lehká
Počet porcí: 4

 
POTŘEBNÉ INGREDIENCE
4 ks kuřecích čtvrtek nebo 1 celé kuře
500 g hub Shiitaké

1 l kuřecího vývaru
60 g másla
1 balení těstovin
sůl, pepř, tuk

 

 

POSTUP PŘÍPRAVY

1)  Kuřecí čtvrtky řádně omyjeme a osolíme, krátce orestujeme na pánvi s troškou tuku. Dáme do pekáče, podlijeme  částí kuřecího vývaru, nasypeme očištěné, nakrájené houby Shiitaké a poklademe plátky másla. Pečeme v předehřáté troubě do růžova  na 200-220°C. V průběhu pečení podléváme vývarem, aby bylo dost sosu.
 
2) Mezitím uvaříme sáček těstovin (široké nudle, mušle nebo vřetena).
 
3) Když jsou kuřecí čtvrtky dopečené, vyndáme je z pekáče. V pekáči promícháme uvařené těstoviny  se sosem a Shiitaké. Necháme chvilku nasáknout sosem.
 
4) Servírujeme na talíř spolu s kuřecími čtvrtkami nebo maso obereme, nakrájíme a vmícháme do již hotových  těstovin se Shiitaké.  Můžeme podávat se zeleninovým  salátem (okurkový, rajčatový atd.).

 

 
Masové kuličky s houbami Shiitaké a sýrem

Masové kuličky s houbami Shiitaké a sýrem

 

 

Výborné masové kuličky s  houbami Shiitaké. Skvělé a rychlé hlavní jídlo.

 

Doba přípravy: 1 hodinu
Náročnost: Lehká
Počet porcí: 4

 
POTŘEBNÉ INGREDIENCE
500 g mletého vepřového masa
100 g strouhaného sýra
100 g dušených hub Shiiitaké
1 vejce
1 lžíce hladké mouky
1 lžička kari koření 
pepř, sůl, strouhanka na obalení, olej na smažení

 

 

POSTUP PŘÍPRAVY

Mleté maso promícháme se strouhaným sýrem, podušenými houbami Shiitaké, vejcem, moukou a ochutíme kari kořením, pepřem a solí. Ze vzniklé hmoty tvoříme kuličky o velikosti asi 3 cm. Kuličky obalíme ve strouhance a usmažíme na pánvi v oleji. Podáváme s vařeným bramborem a tatarskou omáčkou.

 

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení