Tatarák z hlívy
Video recept na výborný tatarák z hlívy.
Video recept na výborný tatarák z hlívy.
Ke skutečné kvalitě a účinnosti našich houbových preparátu dokládame graf znázorňující zjištění hodnoty polysacharidu /betaglukanu /pomocí enzymového setu Megazyme "β-Glucan (Yeast & Mushroom) Assay Kit", což je postup podle mezinárodních standardů. Test byl proveden na světově uznávané katedře polysacharidů při VŠCHT Praha a prokazuje jedny z nejvyšších naměřených hodnot, které dokládaji použití správně vypěstovaných hub a hlavně jejich šetrné zpracování.
![]() |
|
Sushi buď milujete, nebo ne. Během let se sushi stalo občasnou a velmi oblíbenou součástí našeho jídelníčku. Houby Shiitaké jsou v této pochutině nevídaným zážitkem a zpestřením pro naše chuťové buňky.
Doba přípravy: 90 minut
Náročnost: Střední
Počet porcí: 3-4
|
POTŘEBNÉ INGREDIENCE 350 g sushi rýže
1 velká mrkev
200 g čerstvé houby shitaké
sojová omáčka
wasabi
japonský zázvor
suš. česnek
máslo
sůl
Nálev na rýži: 4 PL rýžového octa |
|
POSTUP PŘÍPRAVY 1)
Na sushi běžně používáme čerstvého nebo uzeného lososa, krabí tyčinky, dobré konzervované sardinky nebo i čerstvého tuňáka, okurku, papriku, avokádo, listový špenát,ale v kombinasi mrkev a shiitake je opravdu výjimečné. Samozřejmě wasabi, sójovou omáčku a japonský zázvor nemůžou chybět. Začínáme... 2)
Dáme povařit v lehce osolené vodě na tenké hranolky nakrájenou mrkev, jen pár minut do poloměkka. Změklou mrkev z vařící vody vyjměte. Hlavičky hub nakrájíme na 3-5 mm široké plátky, které na tuku restujeme do měkka. Lehce dochutíme solí, česnekem a zjemnéíme máslem. 3)
Dobrou sushi rýži z japonské nebo korejské prodejny před vařením řádně několikrát propláchneme a uvaříme. 4)
Připravíme si řasu a bambusovou podložku. Na podložku dáváme řasu hladkou stranou dolů. Na řasu poklademe v tenké vrstvě rýži. Na vzdálenější straně necháme 2 cm volné, poslouží k přilepení. Na bližší stranu dáme náplň a pomocí podložky zamotáme a lehce přimáčkneme. Volný konec řasy namočíme vodou a domotáme úplně. Hotové válečky odložíme bokem na prkénko. 5)
Ostrým nožem rolky nakrájíme na asi 7 – 8 kousků . Nůž mezi jednotlivým krájením opláchneme vodou, aby tolik nelepil. Nakrájené rolky servírujeme na talíři spolu se sojovou omáčkou, wasabi, zázvorem. Wasabi můžeme rozmíchat v mističce v sojové omáčce. Japonský nakládaný zázvor se jí mezi jednotlivými sousty jako chuťový restartér. |
![]() |
|
Bezkonkurenční maminčino kuře. Houby Shiitaké svou aromatickou chutí dodají jídlu nezaměnitelnou výraznou chuť. Výborné, rychlé a jednoduché hlavní jídlo.
Doba přípravy: 1,5 hodiny
Náročnost: Lehká
Počet porcí: 4
|
POTŘEBNÉ INGREDIENCE 4 ks kuřecích čtvrtek nebo 1 celé kuře
|
|
POSTUP PŘÍPRAVY 1) Kuřecí čtvrtky řádně omyjeme a osolíme, krátce orestujeme na pánvi s troškou tuku. Dáme do pekáče, podlijeme částí kuřecího vývaru, nasypeme očištěné, nakrájené houby Shiitaké a poklademe plátky másla. Pečeme v předehřáté troubě do růžova na 200-220°C. V průběhu pečení podléváme vývarem, aby bylo dost sosu.
2) Mezitím uvaříme sáček těstovin (široké nudle, mušle nebo vřetena).
3) Když jsou kuřecí čtvrtky dopečené, vyndáme je z pekáče. V pekáči promícháme uvařené těstoviny se sosem a Shiitaké. Necháme chvilku nasáknout sosem.
4) Servírujeme na talíř spolu s kuřecími čtvrtkami nebo maso obereme, nakrájíme a vmícháme do již hotových těstovin se Shiitaké. Můžeme podávat se zeleninovým salátem (okurkový, rajčatový atd.).
|
![]() |
|
Výborné masové kuličky s houbami Shiitaké. Skvělé a rychlé hlavní jídlo.
Doba přípravy: 1 hodinu
Náročnost: Lehká
Počet porcí: 4
|
POTŘEBNÉ INGREDIENCE 500 g mletého vepřového masa 100 g strouhaného sýra 100 g dušených hub Shiiitaké 1 vejce 1 lžíce hladké mouky 1 lžička kari koření pepř, sůl, strouhanka na obalení, olej na smažení |
|
POSTUP PŘÍPRAVY Mleté maso promícháme se strouhaným sýrem, podušenými houbami Shiitaké, vejcem, moukou a ochutíme kari kořením, pepřem a solí. Ze vzniklé hmoty tvoříme kuličky o velikosti asi 3 cm. Kuličky obalíme ve strouhance a usmažíme na pánvi v oleji. Podáváme s vařeným bramborem a tatarskou omáčkou. |