Shiitaké sushi

Shiitaké sushi

Sushi buď milujete, nebo ne. ... Během let se sushi stalo občasnou a velmi oblíbenou součástí našeho jídelníčku. Houby Shiitaké jsou v této pochutině nevídaným zážitkem a zpestřením pro naše chuťové buňky.

90 min
3-4

POTŘEBNÉ INGREDIENCE

350 g

sushi rýže

1

velká mrkev

200 g

čerstvé houby shitaké

sojová omáčka

wasabi

japonský zázvor

Nálev na rýži:

4 PL rýžového octa

2 PL cukru

1 ČL soli

POSTUP PŘÍPRAVY

1

Na sushi běžně používáme čerstvého nebo uzeného lososa, krabí  tyčinky, dobré konzervované sardinky nebo i čerstvého tuňáka, okurku, papriku, avokádo, listový špenát,ale v kombinasi  mrkev a shiitake je opravdu výjimečné. Samozřejmě wasabi, sójovou omáčku a japonský zázvor nemůžou chybět. Začínáme...

2

Dáme povařit v lehce osolené vodě na tenké hranolky nakrájenou mrkev, jen pár minut do poloměkka. Změklou mrkev z vařící vody vyjměte a na chvíli dáme  povařit hlavičky hub  asi 3 – 5 minut. Poté hlavičky nakrájíme na plátky.

3

Dobrou sushi rýži z japonské nebo korejské prodejny  před vaření řádně několikrát propláchneme a uvaříme.   
Zatímco se nám rýže vaří, připravíme nálev na ochucení. 
Po uvaření rýži vyndáme do široké mísy promícháme s nálevem  a necháme  zchladnout.

4

Připravíme si řasu a  bambusovou podložku.
Na podložku dáváme řasu hladkou stranou dolů. Na řasu poklademe v tenké vrstvě rýži. Na vzdálenější straně necháme  2 cm volné, poslouží k přilepení. Na bližší stranu dáme náplň a  pomocí podložky zamotáme a lehce přimáčkneme. Volný konec řasy namočíme vodou a domotáme úplně. Hotové válečky odložíme  bokem na prkénko.

 

5

Ostrým nožem rolky nakrájíme na asi 7 – 8 kousků . Nůž mezi jednotlivým krájením opláchneme vodou, aby tolik nelepil. Nakrájené rolky servírujeme na talíři spolu se sojovou omáčkou, wasabi, zázvorem. Wasabi můžeme rozmíchat v mističce se sójovkou. Japonský nakládaný zázvor se jí mezi jednotlivými sousty jako chuťový restartér.

 

X

Přihlášení

Zapoměli jste heslo?
zašleme vám nové na vaši
emailovou adresu